Spread the love

Pojištění vkladů do výše 100 000 euro se podle zákona vztahuje i na některé menší obce. Na rozdíl od pojištění vkladů u fyzických a právnických osob nevzniká tato garance automaticky. Jak tedy zabezpečit, aby byly vklady obce ze zákona pojištěné? A které obce na pojištění mají nárok?

Pojištění vkladů v bankách, družstevních záložnách a stavebních spořitelnách neplatí pouze pro fyzické a právnické osoby, můžou jej využít také některé obce. Konkrétně ty, jejichž daňové příjmy nepřesahují ekvivalent 500 000 euro ročně, tj. něco přes 12 milionů korun. Celkem je v Česku takových obcí zhruba 4500.

Na rozdíl od zákonného pojištění vkladů fyzických a právnických osob nejsou vklady obcí pojištěny automaticky, ale až na základě žádosti a doložení splnění zákonných podmínek.

Pojištění vkladů u obcí je upraveno v §41c, odst.6 až 9, zákona č.  21/1992 Sb., o bankách. Podle něj o pojištění svých vkladů musí obec banku požádat a doložit jí splnění zákonných podmínek. Žádost se podává bance, družstevní záložně, případně stavební spořitelně, kde má obec veden účet, respektive uloženy vklady, které by měly podléhat pojištění.

Důležité je dodržení a každoroční opakování procesu, neboť pojištění vkladů se vztahuje vždy jen na příslušný kalendářní rok, pro který obec dokládá splnění podmínek. Je to administrativní procedura, při které obec musí spolupracovat s bankou, u které má účet, respektive využívá některý z finančních produktů, na který by se mohlo vztahovat pojištění vkladů. Finanční instituce musí obci vydat potvrzení o vzniku pojištění vkladů. Teprve až po vydání tohoto potvrzení jsou vklady obce pojištěny.

Bližší informace o zákonném pojištění vkladů obcí naleznete na webu Garančního systému:

https://www.garancnisystem.cz/pro-obce

Renáta Kadlecová, výkonná ředitelka Garančního systému finančního trhu

By admin

Related Post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *