Spread the love

Že je přímo symbolem japonské kuchyně vše, co má něco společného s fermentací, je všeobecně dobře známé. Že to platí také o širokém sortimentu nápojů, pak nebude žádným překvapením. A tak do toho logicky zapadá i japonské mistrovství destilace alkoholů.

Whisky FUJI, inspirovaná majestátností hory Fudži, je pak oslavou japonského mistrovství v destilaci. Ano, doslova na dohled (přesně tedy 10 km) od této posvátné hory leží palírna Fuji Gotemba Destillery, která nyní uvedla na náš trh tři druhy své whisky. Reprezentují od letošního roku vysoce nastavený japonský standard pro whisky obecně; tedy již žádná rýže, ale skutečně poctivé dílo, jak se na whisky sluší.

Pod vedením Zdeňka Kortyše, whisky ambasadora společnosti Pernod-Ricard, která whisky na náš trh uvádí, jsme měli možnost zdegustovat symbolicky v restauraci Asian Temple tři druhy této whisky. Ač každá z nich trochu specifická, nám nejlépe sedla Single Malt, tedy jednosladová whisky z této palírny, na jejíž výrobu byl použit pouze sladový ječmen.

Každopádně všechny tři degustované vzorky se pyšní naprostou raritou, jako žádná jiná japonská whisky nenabízí – tedy tím, že základem lahodného moku je voda původem z tání ledovce na hoře Fuji. V destilerce mají ověřené, že vodě čerpající z podzemí trvá půl století, než se do studny firmy podzemím dostane. Jistě unikát. Kterému pak ostatně odpovídá i vyšší cena, srovnatelná jen se špičkami tohoto druhu nápoje z britských ostrovů. Třešničkou na dortu je i samotná láhev, ve které se nápoj prodává – její dno je tvarované právě do tvaru posvátné japonské hory.

Text a foto

Mirek HÁJEK

By admin

Related Post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *