Martin Ždímal
Spread the love
  • Právě uzavíráte povinné ručení s okamžitou platností? Pokud nezaplatíte ihned, pojištění nevznikne. Zlaté pravidlo: aby smlouva vznikla a vozidlo bylo pojištěné, musí být pojistné zaplacené vždy nejpozději k datu počátku pojištění.
  • U některých pojišťoven může být při pozdější platbě datum počátku pojištění ještě o pár dní odloženo, u jiných zase celý návrh smlouvy zanikne. Přinášíme přehled, jak bude tzv. plovoucí počátek fungovat u českých pojišťoven.
  • Mít nepojištěné vozidlo je kvůli zrychlení procesu sjednávání pojištění větší hrozbou než dříve. S novým zákonem se totiž neuplatní žádný limit pro vymáhání škod, který v minulosti činil 300 000 Kč. Při způsobení nehody nepojištěným vozidlem se nyní po viníkovi může vymáhat náhrada škod bez limitu.

Pojištění bez platby nevznikne, zmatek mohou způsobit i plovoucí počátky

Zrychlení sjednání povinného ručení a online přenos dat do databáze České kanceláře pojistitelů sice znamená, že zelená karta již není potřeba, ale přináší také nová rizika. Bez výjimek platí, že povinné ručení nevznikne, pokud nebude před datem počátku pojištění uhrazena částka uvedená v návrhu smlouvy (tzv. lhůtní pojistné). Některé pojišťovny ale také operují s odloženým (plovoucím) počátkem. Ten může některé řidiče zmást.

Plovoucí počátek může dávat řidičům falešnou naději, že jsou pojištěni už předtím, než pojistné zaplatí. Tak to ale není, plovoucí počátek pouze znamená, že návrh smlouvy nezanikne, pokud nebude pojistné zaplaceno k původně stanovenému datu splatnosti. Po provedení okamžité platby do 7 dnů, případně 14 dnů u Pojišťovny VZP, se pak počátek pojištění automaticky posune na datum zaúčtování platby v pojišťovně. Nejbezpečnější je proto úhrada pomocí platební brány pojišťovny, uvádí Martin Ždímal, generální ředitel srovnávače RIXO.cz. 

V mezidobí, kdy řidiči nemají jiné platné pojištění k vozidlu a platba nebyla uhrazena, jim mohou naskákat dlužné příspěvky do garančního fondu ČKP za nepojištěné vozidlo, i když na silnici vůbec nevyjedou.

Přehled plovoucích počátků u jednotlivých pojišťoven

Pojišťovna Umožňuje plovoucí počátek? O kolik dní je možné odložit platbu a počátek?
Allianz Ano 7 kalendářních dnů
ČSOB Ne
ČPP Ne
Direct Ano 7 kalendářních dnů
Generali Česká pojišťovna Ne
Kooperativa Ne
Pillow Ano 7 kalendářních dnů
PVZP Ano 14 kalendářních dnů
Slavia Ne
UNIQA Ne

Vymáhání škod způsobených nepojištěným vozidlem bez limitu

Řidiči by si na datum platnosti svého pojištění měli dát ještě větší pozor než dříve. Nemění se nic na tom, že za nepojištěné vozidlo se platí jak příspěvky do garančního fondu České kanceláře pojistitelů, tak i pokuta až do výše 50 000 Kč, kterou může při silniční kontrole nebo ve správním řízení uložit policie. Závažnější následky ale může mít způsobení nehody nepojištěným vozidlem, což se kvůli zrychlení sjednávání povinného ručení může snadno stát. Nezapomeňte, že z nového zákona zmizel ochranný limit 300 000 Kč pro regresní nárok ČKP vůči provozovateli nepojištěného vozidla.

Limit pro vymáhání náhrady škod na zdraví a majetku byl do starého zákona o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla včleněn novelou s účinností od 1.1.2018. ČKP mohla zpětně vymáhat jen ⅓ výše způsobené škody, která byla navíc zastropována maximální výší 300 000 Kč. V novém zákoně se ale žádné omezení regresního nároku ČKP nestanovuje. Apeluji proto na řidiče, aby včasné zaplacení povinného ručení nebrali na lehkou váhu. Stačí jeden nešťastný okamžik a výše náhrady škody se může vyšplhat na skutečně likvidační částku, zvlášť pokud dojde k závažné újmě na zdraví poškozeného nebo náhradu škody nárokuje dokonce více poškozených osob,” dodává Martin Ždímal.

 

 

Related Post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *