Generální ředitelka GSFT Renáta Kadlecová
Spread the love

Risk je zisk – takové je podle výsledků průzkumu agentury Response: NOW pro Garanční systém finančního trhu1 krédo mladých mezi 18-24 lety při zacházení s penězi. Jen pro 43 % z nich je důležité, zda je finanční produkt, do kterého vkládají peníze, ze zákona pojištěný. Oproti tomu u seniorů ve věku 65-75 let je pojištění vkladů důležité pro 90 % dotázaných.

Rozdíl ve vnímání důležitosti pojištění vkladů není způsoben jen „rozvážností“ nebo „opatrností“ starší generace. Data nám rovněž ukázala, že je mezi seniory mnohem větší znalost pojištění vkladů – přes 80 % z nich ví, co to znamená, když jsou jejich vklady pojištěné. U mladých to je jen necelých 60 %,“ popisuje výkonná ředitelka Garančního systému finančního trhu Renáta Kadlecová.

Za účelem zvýšení znalosti pojištění vkladů Garanční systém spustil vzdělávací projekt Jak to teda je, kde seniorům a mladé generaci předává odlehčenou formou základní informace z oblasti osobních financí.

Senioři při výběru finančních produktů také označují za důležité, zda má finanční instituce sídlo v České republice (69 % vs. 40 % u mladých), nebo zda již jsou klientem finanční instituce, která produkt nabízí (59 % vs. 31 % u mladých). I samotná velikost finanční instituce je pro ně mnohem důležitější než pro mladé (82 % ji považuje za důležitou oproti 39 % u mladých). Jak vysoké je riziko spojené s investicí pak vnímá za důležité 85 % seniorů, ale jen 56 % mladých ve věku 18-24 let.

Mladí jdou vstříc rizikovým investicím

Rozdílně odpovídali mladí i senioři na otázku, jaké finanční instituci důvěřují natolik, aby jí svěřili své peníze. Zatímco bankám důvěřuje 96 % seniorů, mezi mladými to bylo 85 % dotázaných. Podobně je tomu i u stavebních spořitelen (důvěřuje jim 81 % seniorů vs. 72 % mladých).

Mladí oproti tomu častěji, než senioři důvěřují obchodníkům s cennými papíry – finance by jim svěřilo 43 % dotázaných ve věku 18-24, ale jen 18 % seniorů. Podobně je tomu u kryptoměnových burz – těm důvěřuje 31 % mladých, ale pouze 5 % seniorů ve věku 65-75 let.

I pokud srovnáme postoje mladých vůči celé české populaci, tak uvidíme, že je tato věková skupina rizikovým investicím výrazně otevřenější – a to zejména u kryptoměn. Ty nabízejí zajímavé investiční příležitosti, pokud se k nim přistupuje s opatrností a informovaností. Je důležité důkladně si promyslet své investiční cíle a limity, investice řádně diverzifikovat. Důležité je rovněž vědět, že na prostředky uložené v kryptoměnách se nevztahuje zákonné pojištění vkladů,“ uzavírá Renáta Kadlecová.

Garanční systém finančního trhu

Garanční systém finančního trhu (GSFT) je zákonem zřízená instituce pro zajištění, správu a použití finančních prostředků k zabezpečení a udržení stability finančního trhu v České republice. Je řízen pětičlennou správní radou, kterou jmenuje a odvolává ministr financí, a tříčlennou výkonnou radou, která je statutárním orgánem.

Garanční systém finančního trhu spravuje dva fondy. Prvním je Fond pojištění vkladů, do kterého povinně přispívají všechny banky, stavební spořitelny a družstevní záložny se sídlem v České republice a pobočky bank z jiných než členských zemí EU, a je používán při krachu finanční instituce. Druhým fondem ve správě GSFT je Fond pro řešení krize, který slouží ke shromažďování finančních prostředků, které mohou být použity v případě ohrožení stability některé z finančních institucí – tak aby nebylo nutné ukončit její existenci a zahájit výplatu náhrad vkladů jejím klientům.

V rámci zákonného pojištění vkladů jsou pojištěny zejména kreditní zůstatky na běžných, termínovaných či vkladových účtech nebo vkladních knížkách, vklady potvrzené vkladovým certifikátem, vkladním listem či jiným obdobným dokumentem. Pojištění vkladů u GSFT garantuje náhrady za vklady vedené u bank, stavebních spořitelen a družstevních záložen se sídlem v ČR a u poboček bank se sídlem mimo Evropskou unii ve výši 100 % vkladu, maximálně však do výše odpovídající částce 100 000 EUR na jednoho klienta v jedné bance. GSFT rovněž uzavřel dohodu o přeshraniční spolupráci se Slovenskem, Rakouskem, Maďarskem, Polskem a Německem, což pro klienty zahraničních bank v Česku z těchto zemí znamená jistotu rychlé a hladké výplaty ze zákona pojištěných peněz.

Garanční systém finančního trhu vznikl 1. 1. 2016 přeměnou z Fondu pojištění vkladů na základě zákona o ozdravných postupech a řešení krize na finančním trhu (publikovaný ve sbírce zákonů pod číslem 374/2015 Sb.). V souvislosti s přijetím zákona o ozdravných postupech byla navazujícím zákonem č. 375/2015 Sb. upravena řada zákonů, přičemž největší změnou prošel zákon o bankách.

Zdroj: Renáta Kadlecová

předsedkyně výkonné rady a výkonná ředitelka Garančního systému finančního trhu

11 Výzkumná agentura Response:NOW provedla kvantitativní CAWI (Computer Administered Web Interviewing) výzkum na počtu 1039 respondentů. Dotazována byla reprezentativní populace ve věkovém rozmezí 18–75 let. Průzkum proběhl v září 2022.

By admin

Related Post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *