Spread the love

Češi stále častěji řeší otázku, jak nejlépe ochránit své peníze před inflací. Pro konzervativnější investory má být řešením zajištěný fond Stabilita 8, který právě otevřela KB Pojišťovna.

Stávajícím i budoucím klientům v rámci investičního životního pojištění Vital Invest a Vital Platinum Private nový fond umožní, aby se zajímavým výnosem zhodnotili své prostředky. Kapitálová garance v době splatnosti fondu je 113 % prostředků, které klient do fondu zainvestuje, po odečtení správních nákladů na počátku investice. Splatnost fondu nastane 2. ledna 2031. Emise byla zahájena dnes 26. srpna 2024 a možnost ji využít bude do 6. prosince 2024. V případě vyprodání fondu může být upisovací období zkráceno. 

Letos jde už o třetí emisi. Do té předchozí vložili klienti během necelých čtyř měsíců jednu miliardu korun. Zajištěné fondy jsou koncipovány jako dlouhodobá investice s nízkou mírou rizika a garantovaným výnosem. Proto jsou vhodné pro konzervativní investory, kteří vědí, že volné finanční prostředky nebudou delší dobu potřebovat a zároveň nechtějí příliš riskovat. „Vzhledem ke snaze udržet inflaci na uzdě lze do budoucna očekávat, že úrokové sazby budou nadále klesat včetně sazeb na spořicích účtech i termínovaných vkladech. Investice do garantovaných fondů je tak rozhodně zajímavou alternativou, jak zabránit znehodnocení úspor,“ vysvětluje David Leiss, ředitel Odboru produktový vývoj a komunikace KB Pojišťovny.

Podkladovým aktivem fondu je strukturovaný dluhopis, za nějž ručí společnost Société Générale. Je složen ze dvou částí – z dluhopisové složky, která zajišťuje ke splatnosti fondu garantovaný výnos, a výkonové složky tvořené opcí navázané na index SGI Quality Income VT ER 8 Index (SGMDQI8). Jde o akciový index denominovaný v EUR, jehož tvůrcem je Société Générale. Portfolio indexu se skládá z akcií zhruba 100 celosvětově působících společností, které jsou kotované na regulovaných trzích vybraných vyspělých zemí a mají dostatečně silnou tržní pozici.

Index je pravidelně revidován na čtvrtletním základě s tím, že zahrnuté akcie musí splňovat řadu přísných kritérií, aby pravidelně dosahovaly požadované výnosnosti, primárně formou dividendových výplat. V současné době index obsahuje velmi rozmanité portfolio akcií společností například z oblasti financí, průmyslu, spotřebního zboží, komunikačních služeb nebo zdravotnictví. Geograficky je index zaměřen především na Evropu. Příkladem v indexu zahrnutých firem jsou Barclays PLC, Coca-Cola HBC AG, HSBC Holdings PLC nebo Rolls-Royce Holdings PLC. Dividendové tituly jsou, s ohledem na jejich aktuální ocenění i z pohledu analytiků, v dnešní době zajímavou investiční volbou a mají výhledově růstový potenciál.

Related Post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *