Spread the love

Rekordní tržby a zvýšená aktivita klientů. 

  • Rekordní úroveň konsolidovaných příjmů: 217,6 milionů eur (+20.8 % meziročně).
  • Konsolidovaný čistý zisk vzrostl na 107,4 milionu eur (+17,7 % meziročně) navzdory zvýšeným marketingovým nákladům a rostoucím nákladům na zaměstnance.
  • Nárůst počtu nových zákazníků o 232,3 tisíc (+38,9 % meziročně) a zároveň zvýšení počtu aktivních zákazníků na 462,7 tisíc (+50,5 % meziročně).
  • XTB pokračuje v přeměně z brokera CFD na univerzální investiční aplikaci s cílem stát se nejlepší volbou pro klienty v Evropě.
  • XTB dále rozšířila svou nabídku produktů o dluhopisy, penzijní účty (v Polsku a Velké Británii) a virtuální peněženku s multiměnovou kartou, která bude spuštěna později v tomto roce.
  • V rámci marketingových aktivit zaměřených na posílení povědomí o značce po celém světě podepsala společnost XTB smlouvu s novým ambasadorem značky, který se v marketingové kampani objeví ještě letos.

V prvním pololetí roku 2024 dosáhla společnost XTB rekordních provozních výnosů ve výši 217,6 milionu eur (první pololetí 2023: 180,1 milionu eur). Čistý zisk dosáhl 107,4 milionu eur oproti 91,3 milionu eur o rok dříve. To znamená, že společnost dokáže generovat opakovaně rostoucí čistý zisk i přes rostoucí náklady, které se v prvním pololetí zvýšily o 21,1 milionu eur na 95,2 milionu eur. Tento nárůst souvisí s dynamickým rozvojem společnosti a vyplývá především ze zvýšených marketingových nákladů, nárůstu nákladů na zaměstnance a provizí placených poskytovatelům platebních služeb, jejichž prostřednictvím klienti ukládají své prostředky na transakční účty.

Z analýzy výnosů XTB z hlediska tříd nástrojů, které se na jejich tvorbě podílely, vyplývá, že nejziskovější třídou aktiv byly CFD založené na komoditách – na struktuře výnosů se podílely ze 48,2 % (oproti 38,5 % v první polovině roku 2023). To je mimo jiné důsledkem vysoké ziskovosti CFD nástrojů založených na zlatě, zemním plynu a kakau. Druhou nejziskovější třídou aktiv byly CFD nástroje založené na indexech, jejichž podíl na struktuře výnosů dosáhl 37,2 % oproti 51,8 % o rok dříve. To je důsledkem vysoké ziskovosti CFD nástrojů založených na americkém indexu US 100, německém akciovém indexu DAX (DE40) nebo americkém indexu US 500. Výnosy z CFD nástrojů založených na měnách tvořily 10,3 % všech výnosů ve srovnání s podílem 7,7 % o rok dříve. Nejziskovějšími finančními nástroji v této třídě byly nástroje CFD založené na kryptoměně Bitcoin, měnovém páru USDJPY a kryptoměně Ethereum.

První polovina letošního roku je v mnoha ohledech rekordní. Za šest měsíců jsme dosáhli vyšších výnosů než za celý rok 2020 nebo 2021, což svědčí o rozsahu růstu XTB v posledních letech. Výsledky prokazují, že náš obchodní model funguje jako dobře promazaný stroj, který umožňuje společnosti generovat opakovatelné, rostoucí zisky. Zvláště nás těší 50% nárůst počtu aktivních klientů, což dokazuje, že zájem o investování, a to jak pasivní, tak aktivní, neustále roste. Je to pro nás dobrá prognóza v souvislosti s plánovaným uvedením penzijních produktů na trh na konci roku,“ komentuje Paweł Szejko, finanční ředitel a člen představenstva XTB.

Silná dynamika akvizice klientů a zvýšená investiční aktivita 

V první polovině roku 2024 získala XTB 232,3 tisíc nových klientů, tj. výrazně nad čtvrtletním cílem předpokládajícím nárůst o 65-90 tisíc klientů. Ke konci června využívalo investiční platformu a mobilní aplikaci XTB celkem 1,11 milionu zákazníků oproti 762,6 tisícům k 30. červnu loňského roku. Za červenec 2024 se navíc ke klientele XTB připojilo dalších 36,2 tisíc nových investorů. 

Výrazně se zvýšil i počet aktivních zákazníků – v prvním pololetí 2024 činil 462,7 tisíc oproti 307,5 tisícům na konci prvního pololetí 2023. Díky tomu se zvýšil objem obchodů zákazníků s nástroji CFD – v prvním pololetí 2024 se zvýšil na 3,93 milionu transakcí oproti 3,61 milionu ve stejném období 2023 (nárůst o 8,7 %). Ziskovost na lot se v prvním pololetí 2024 zvýšila o 11,1 % a činila 55 eur.

Transformace na univerzální investiční aplikaci 

XTB pokračuje ve své transformaci z brokera CFD na univerzální investiční aplikaci, která se nakonec má stát hlavní volbou zákazníků v Evropě a nabídnout efektivní způsoby obchodování, investování a spoření a zároveň okamžitý přístup k penězům. Tato transformace je patrná na preferencích nových zákazníků, z nichž téměř 80 % začíná investovat nákupem akcií, ETF nebo vytvářením vlastních investičních plánů.

Poté, co XTB nabídla svým klientům úročení jejich volných prostředků, vzrostla hodnota čistých vkladů o 118,0 % a na konci prvního pololetí 2024 dosáhla 0,88 miliardy eur oproti 0,40 miliardy eur o rok dříve.

Produktové plány a globální expanze 

Společnost XTB se v současné době zaměřuje na rozšiřování své nabídky produktů, aby oslovila širší okruh potenciálních zákazníků. Od konce září budou moci pasivní investoři investovat do státních a podnikových dluhopisů vydaných zeměmi, jako je Polsko, USA a Německo, a také do zavedených globálních společností s relativně stabilním ratingem (od AAA po BBB-). Mechanismus dílčího investování umožní investorům nakupovat dluhopisy v menších objemech.

Na přelomu třetího a čtvrtého čtvrtletí roku 2024 je plánován debut produktu, na který investoři dlouho čekali – účtů IKE. Vzhledem k rostoucímu zájmu o dlouhodobé investování bude nabídka penzijních produktů rozvíjena i na dalších trzích, včetně Velké Británie, kde XTB už získala licenci ISA Manager.

Konec roku bude z hlediska nových produktů obzvláště intenzivní – v nabídce se objeví virtuální peněženka s multiměnovou kartou, která zákazníkům umožní využívat mobilní aplikaci XTB k platbám, převodům, karetním transakcím a směně měn.

V roce 2025 a v následujících letech plánuje XTB dále rozšiřovat svou nabídku produktů.

XTB také intenzivně pracuje na získání potřebných licencí a povolení a na přípravě technologické infrastruktury pro zahájení činnosti v Brazílii a Indonésii. Na obou trzích je plánováno zahájení činnosti v roce 2025.

 

Další informace najdete na webu xtb.com.

 

Related Post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *