Spread the love

Mezi seniory je povědomí o existenci zákonného pojištění vkladů větší než mezi mladými. Konkrétní znalost toho, jaké produkty jsou pojištěné, je mezi oběma skupinami nedostatečná. 

Když zkrachuje banka, nemusím se o své úspory bát. Jsou totiž ze zákona pojištěné a nepřijdu o ně. Takovéto základní povědomí o tom, že jsou jejich vklady v bezpečí, má podle průzkumu Response: NOW pro Garanční systém finančního trhu[1] jen 58 % mladých mezi 18 a 24 lety. Mezi staršími lidmi, konkrétně skupinou ve věku 65–75 let, to už je 84 % dotázaných.

Zatímco mezi seniory jde o velmi solidní znalost, u mladých je spousta prostoru pro zlepšení.
Do jisté míry je ale nevědomost způsobena tím, že je téma osobních financí příliš nezajímá. To se samozřejmě změní spolu s tím, jak se postupně zapojí do pracovního procesu a začnou zjišťovat, jak finanční produkty fungují
,“ uvádí výkonná ředitelka Garančního systému finančního trhu Renáta Kadlecová.

Za účelem zvýšení znalosti pojištění vkladů Garanční systém spustil vzdělávací projekt Jak to teda je, kde seniorům a mladé generaci předává odlehčenou formou základní informace z oblasti osobních financí.

Konkrétní mechanismy neznají

Vklady v bankách, stavebních spořitelnách a družstevních záložnách jsou automaticky pojištěné
až do ekvivalentu 100 000 euro na klienta. Tuto částku zná ale jen zlomek dotázaných. Mezi mladými to bylo 11 % dotázaných, u seniorů pak 18 %. Nižší částku nesprávně uvedlo 28 % mladých a 24 % seniorů; 38 % mladých a 48 % dotázaných seniorů pak rovnou uvedlo, že částku neznají.

Ještě menší povědomí mají lidé o termínu, za jaký Garanční systém musí ze zákona spustit výplatu náhrad pojištěných vkladů. Že se jedná o 7 pracovních dní vědělo jen 9 % mladých
a pouze 3 % seniorů. Mnohem častěji obě skupiny uváděli delší termíny – například 20 pracovních dní. „Tento delší termín platil až do června 2016. Poté byl zkrácen na pouhých 7 pracovních dní,“ vysvětluje Renáta Kadlecová.

Lepší znalost = větší stabilita

Abychom porozuměli fungování finančního trhu a dostupným produktům, je nezbytné si vybudovat alespoň základní znalostní bázi. Mezi nejdůležitější patří znalost základních parametrů pojištění vkladů. „Vědomí toho, že jsou mé vklady pojištěné, a základní znalost podmínek jejich pojištění, jsou důležité pro udržení stability na finančním trhu. Pokud lidé ví, že o své úspory ani v případech krizí nepřijdou, jsou méně náchylní k tomu dělat v takových případech ukvapená rozhodnutí nebo věřit poplašným zprávám,“ uzavírá Renáta Kadlecová.

[1]  Výzkumná agentura Response:NOW provedla kvantitativní CAWI (Computer Administered Web Interviewing) výzkum  na počtu 1039 respondentů. Dotazována byla reprezentativní populace ve věkovém rozmezí 18–75 let. Průzkum proběhl v září 2022.

Related Post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *