David Formánek
Spread the love

Komerční banka rozšiřuje nabídku služeb pro střední firmy a veřejný sektor v oblasti udržitelnosti a ESG a zároveň tak posiluje svoje aktivity v této oblasti.

Díky grantu od Evropská investiční banka z programu ELENA se Komerční bance otevírá jedinečná příležitostí, jak podpořit a významně navýšit objem udržitelných investic v České republice. Tímto způsobem budou moci české podniky a veřejný sektor využít podporu ze zdrojů Evropské unie v této oblasti ve výši více než 2,4 mil. EUR.

ELENA je program řízený Evropskou investiční bankou a financovaný Evropskou komisí v rámci InvestEU. Cílem programu je podpora investic do zvyšování energetické účinnosti nerezidenčních budov. Konkrétně se může se jednat o investice do vytápění, chlazení, renovace budovy, obnovitelných zdrojů energie (zejména do fotovoltaiky), ale také o investice, jejichž cílem je zvýšení energetické účinnosti ve výrobních a technologických procesech malých a středních firem.   Komerční banka chce svou nabídkou oslovit zejména střední podniky do 3000 zaměstnanců a veřejný sektor. Spolupráce s EIB by měla trvat po dobu následujících 3 let.

Komerční banka díky programu ELENA nabídne firmám komplexní technické poradenství, včetně vyřízení dotace a přípravu podkladů či realizaci výběrového řízení na dodavatele. To znamená podporu a technickou asistenci už od prvního okamžiku, kdy klient začne zvažovat investice do energetické účinnosti. Samozřejmě je Komerční banka schopna společnostem nabídnout i vhodný finanční produkt, např. úvěr, zelený úvěr, investiční úvěr na udržitelné projekty. Poradenské služby, které Komerční banka díky programu ELENA nabídne, poskytne klientům s výraznou slevou. V praxi to znamená, že klient hradí pouze 10 % ceny poradenství a zbytek spolufinancuje Evropská investiční banka. Podmínkou pro získání slevy je realizace investice do konce března 2027.

David Formánek, člen představenstva Komerční banky dodává: „Program ELENA představuje podstatnou podporu udržitelných investic a značné ulehčení celého procesu. Společnosti mohou realizovat investice a výrazně tak zvýšit energetickou účinnost stávajících budov – výrobních či administrativních. Jediné, co musí klienti splnit je mít chuť tuto investici uskutečnit. Ještě před podepsáním smlouvy o energetickém poradenství umíme posoudit realizovatelnost a smysluplnost záměru klienta. Klient se tak nemusí obávat, že investuje peníze do poradenství, které mu nepřinese přidanou hodnotu.“

Komerční banka si klade za cíl, jak posilovat svoje aktivity v oblasti energeticky úsporných opatření, tak zvyšovat obecné povědomí o těchto aktivitách a dosahovat kontinuálního růstu   objemů finančních prostředků směřujících ke klientům prostřednictvím tzv. zelených úvěrů. Hlavní výhodou a motivujícím faktorem programu ELENA je ulehčit společnostem a veřejnému sektoru přístup k vhodným energeticky úsporným opatřením.

„Možnost zapojit se do programu ELENA vnímáme jako velikou příležitost pro střední podniky a instituce veřejné sféry, které plánují investovat do svojí energetické udržitelnosti. Díky tomuto programu jsme jim schopni zajistit poradenskou pomoc v oblasti energeticky úsporných opatření za velmi výhodných podmínek. Zároveň s tím podnikům a veřejnému sektoru tuto technickou asistenci nabízíme s vhodným financováním v jednou balíčku,“ objasňuje Patrik Nový, ředitel KB SmartSolutions, která se jako dceřiná společnost Komerční banka podílí na přípravě i průběhu celého projektu spojeného s využitím prostředku od Evropské investiční banky.

Stejným způsobem i samotná Evropská investiční banka věří, že přislíbené finanční prostředky mohou podnikům v České republice pomoci. „Jsme nadšeni, že můžeme spolupracovat s Komerční bankou na podpoře firem v České republice na jejich cestě k zelenější budoucnosti. Společnými silami tento proces přechodu k udržitelné budoucnosti nejen usnadňujeme, ale umožňujeme podnikům přijímat udržitelné investice se zaměřením na renovace energetické účinnosti a výrobu obnovitelných zdrojů energie v soukromých a veřejných budovách po celé zemi“, vyjádřil se Andreas Piontek, Senior Energy Expert z Energy Department Evropské Investiční banky.

 

Related Post

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *